אנו הנשים הערביות לא באנו לעולם רק בשביל לעבוד בניקיון

ראיון עם חנין קשאווי, ירושלים המזרחית, 2020.

נשות ירושלים המזרחית סובלות מהדרה חריפה משוק העבודה– העדר השכלה ושליטה בשפה העברית, העדר מסגרות לגיל הרך, תחבורה ציבורית דלה ומנותקת מהתחבורה הציבורית של מערב העיר, ומכשולים נוספים הניצבים בפניהן כחומה בלתי עבירה ודנים אותן ואת כלל אוכלוסיית ירושלים המזרחית לעוני חריף.
טרם פרוץ מגפת הקורונה, 19% בלבד מתושבות ירושלים המזרחית (בגילאי העבודה)  השתתפו בכוח העבודה. מגפת הקורונה פגעה אנושות בקבוצה זו, שליש מהן איבדו את מקום עבודתן
ולא ברור עדין כמה מהן הצליחו לחזור לעבודה. מול מציאות קשה זו עומדות נשים מעוררות השראה אשר נאבקות יום יום להתקדם לתעסוקה הוגנת ולייצר מציאות שוויונית.  מען – ארגון עובדים ניצב אתם, ומסייע במיצוי זכויות, ליווי תעסוקתי והכשרת מפיצות זכויות בקרבן. חנין קשאווי היא אחת מהנשים הפעילות בסניף ירושלים המזרחית של מען – ארגון עובדים, וזה הסיפור שלה:

"שמי חנין קשאווי, אני בת 47 ומתגוררת עם בן זוגי ושני ילדי (בני 14 ו- 18) בכפר עקב שמעבר לגדר ההפרדה ומחסום קלנדיה. בן זוגי הוא תושב הגדה, ולצערי עד היום לא הצלחתי לסדר לו תושבות ישראלית או איחוד משפחות, ולכן הוא מתקשה למצוא עבודה ואני המפרנסת העיקרית.

"אני עובדת כמלווה בהסעות של תלמידי חינוך מיוחד הנוסעים מכפר עקב ל- 6 בתי ספר בירושלים. הליווי לא פשוט כי הילדים מתמודדים עם קשיים גדולים ואני צריכה לאסוף כל אחד מביתו, לסייע להם להגיע לבתי הספר שלהם עד 7:40, תוך יצירת קשר עם ההורים והמורים. אני מתחילה מ- 6:15 עד 7:40 בבוקר, מלווה כל ילד לבית הספר שלו, חוזרת הביתה, ויוצאת מהבית שוב ב-11.30 כדי להחזיר את הילדים לבתיהם בין-12:45 ל- 14:10.

"כך יוצא שאני צריכה לעבור את מחסום קלנדיה 4 פעמים ביום, וזה לא קל. בבוקר הנהג מחזיר אותי למחסום, ומשם אין תחבורה ואני ממשיכה ברגל הביתה כרבע שעה. בצהריים אני לוקחת אוטובוס בנקודת האיסוף בשועפט כדי לעבור את המחסום, ואם אין אוטובוס מכפר עקב אני עוברת ברגל מחסום וגשר ארוך, מה שגוזל הרבה זמן.

"מאז 2017 אני מועסקת דרך תאגיד 'לביא' הקשור לעיריית ירושלים. השכר בדרך כלל בסדר, בין 4,700 ל- 5,000 ש' לחודש, ואני מקבלת גם מעט הבטחת הכנסה. לצערי בגלל הקורונה יש פחות בתי ספר פתוחים ופחות שעות נוספות, כך שההכנסה ירדה. אני נוהגת לרשום את שעות העבודה שלי ובודקת שהשכר משולם כסדרו. קרה שאחד מבתי הספר לא רשם לי את כל שעות העבודה והוריד לי אלף שקל בטעות, אבל כשהראיתי להם את רישום שעות העבודה, הם החזירו לי  את מלא הכסף. השנה, מאחר והייתי בחל"ת ממרץ עד אוגוסט, לא קבלתי את דמי ההבראה ואני מסדרת את זה עכשיו.  

"הייתי רוצה לעבוד בעבודה שדורשת יותר השכלה ומאפשרת לי להתפרנס יותר טוב. אני מאוד אוהבת ללמוד, ויש לי כשרון ויכולת. סיימתי תיכון עם בגרות ירדנית (תווג'יה) ואחר כך למדתי מנהל עסקים ב-YMCA. לפני שש שנים למדתי מזכירות באמצעות שירות התעסוקה במכללת סכנין במשך שנה (עם תעודה), ובשנה השנייה למדתי לקרוא ולכתוב עברית וגם קצת לדבר. אחרי הלימודים הייתי מובטלת כשנתיים. קיוויתי ששירות התעסוקה ימצא לי עבודה טובה, אבל  השירות מציע מעט מאוד עבודות במערב ירושלים, וסרבו לקבל אותי שם כי העברית שלי לא מספיק טובה. יוצא שבדרך כלל הלשכה שולחת אותנו בעיקר לניקיון בלי קשר ליכולות שלנו, וזה מקומם. אנחנו הנשים הערביות לא באנו לעולם רק בשביל לעבוד בניקיון! את העבודה בליווי מצאתי בכוחות עצמי ב-2017. לכן הצטרפתי לקבוצות מפיצות הזכויות של מען.

"אני מאוד אוהבת ללמוד דברים חדשים. בשנה שעברה למדתי להיות שף במסעדה כי אני רוצה להתקדם, אבל בלי עברית אי אפשר למצוא עבודה. לצערי מערכת החינוך שלנו מאוד חלשה, ובמיוחד בלימוד עברית. פניתי להירשם ללמוד עברית במרכז בשיח' ג'ראח ששירות התעסוקה מפנה אליו, אבל הקורס מוגבל למובטלות ולא קבל אותי. הייתי רוצה שגם הבנים שלי ילמדו עברית ולהמשיך ללמוד באוניברסיטה העברית כדי שיוכלו להתקדם. הבעיה היא שמשרד החינוך לא מתקצב בתי ספר שמלמדים תווג'יה, לכן הרבה תלמידים נכשלים בעברית, שונאים את השפה, ונרתעים מללמוד באוניברסיטה העברית, וזה חבל מאוד. בכל זאת אני לא מתכוונת לוותר, ולמצוא דרך ללמוד עברית ולהתקדם."

להצטרפות לצוות מפיצות הזכויות של מען במזרח ירושלים, שלחי לנו הודעה ב-וואטסאפ: 053-9353073

לזכותון של מען "הדרך לעבודה" http://thewaytowork.site/

עדות זו הינה חלק ממערכה של עמותת "עיר עמים" ומען – ארגון עובדים, לעקוב אחר יישום החלטת הממשלה 3790 ל"צמצום פערים חברתיים כלכליים ופיתוח כלכלי במזרח ירושלים", ולקדם את המודעות למצבן ומאבקן של נשות ירושלים המזרחית בקרב הציבור ובקרב מקבלי ההחלטות. ממשלת ישראל אמצה את ההחלטה בשנת 2018, וקבעה תכנית חומש לשיקום ירושלים המזרחית, שמקצה חלק משמעותי מתקציבה למען שילובן של נשים בעבודה.

לתוכנית המעקב אחר החלטה 3790  https://www.ir-amim.org.il/he/node/2450

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך
אומנות - לחם ושושנים

דני בן שמחון: פתיחת גלריית לחם ושושנים היא קריאת תגר על הויתור על חיים משותפים

הגלריה הזו הוקמה בהמשך ישיר לגלריה שפעלה במשרדנו ברח' העלייה בחמש השנים אחרונות. הגלריה הוקמה על ידי מען – ארגון עובדים וסינדיאנת הגליל, אשר חרתו על דיגלן לפני כשלושים שנים, חתירה לחיים משותפים בין יהודים וערבים בישראל וכן מאבק למען שוויון הזדמנויות, צדק חברתי ונגד הכיבוש.

המשך
אומנות - לחם ושושנים

אסף אדיב – לפתוח גלריה לאמנות ופעילות חברתית בזמן מלחמה זה מעשה מהפכני

"לחם ושושנים" הוא יותר משם של גלריה או תערוכה. לחם ושושנים היא פרוגרמה לחיים של כבוד וסולידריות לכולם. זהו מושג שמשקף את החזון שלנו במען, שבמרכזו האפשרות של ישראלים ופלסטינים, ערבים ויהודים, נשים וגברים לכבד אחד את השני ולבנות יחד חברה, כלכלה ותרבות שייטיבו עם כולנו.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות