איך מתמודדים עם "מניעת קורונה" המוטלת על עובדים פלסטינים בישראל

אלפי עובדים פלסטינים העובדים בהתנחלויות או בתוך ישראל נתקלו בתקופה האחרונה במניעת כניסתם לישראל או לאזורי התעשיה בהתנחלויות מסיבה של מחלת הקורונה. כאשר הגיעו למחסום הכניסה לישראל מנעו מהם שומרים את הכניסה, וכאשר פנו לברר את הסיבה במפקדת התיאום והקישור (מת"ק) נאמר להם שהיא קשורה למחלת הקורונה. לעתים העובד היה חולה ואחרי שהבריא לא עודכן תיקו האישי. במקרים אחרים הסיבה היא שהאזור ממנו בא העובד מוגדר כנגוע בקורונה.

לדוגמא, שלושה עובדים מהכפר לובן א-שרקיה, המועסקים במפעל "גרין נט" באזור התעשיה עטרות בירושלים ומאוגדים במען, היו בין מי שקיבלו הודעה כזו בראשית ספטמבר. מען הפנה אותם לטיפול משרד עורכי הדין המתמחה בנושא ועוסק מזה שנים בהסרת מניעה שרירותית על פלסטינים המבקשים להכנס לישראל לעבודה או לטיפול רפואי. צוות המשרד, הכולל גם פעילי שטח פלסטינים שמפעילים משרד באזור חווארה דרומית לשכם, פעל במהירות. תוך ימים ספורים המגבלה הוסרה והעובדים חזרו לעבודה.

גם ע. ג., תושב יריחו, שמועסק במפעל אקסטל באזור התעשיה מישור אדומים, סורב משום שאתר "אל-מונסק" של מתאם הפעולות בשטחים הגדיר אותו כ"מנוע כניסה", ומת"ק יריחו אישר שמדובר במניעת קורונה. ע. ג. הוא עובד ותיק שלא חלה בקורונה, לא היה בקרבת חולה ולא קיבל הוראה להיות בבידוד. גם כאן הצליחו עורכי הדין שמען הפנה אליהם להסיר את המניעה, אלא שלאחר ימים ספורים שוב עצרו אותו השומרים במחסום, ושוב נדרשה פעולה להסיר את המניעה. ב- 22.9 הודיעו לו מהמפעל שאם לא יצליח להסיר את המניעה באותו יום יש חשש שהיתר הכניסה שלו יבוטל והוא יאבד את מקום עבודתו. לשמחתו ההגבלה הוסרה עוד באותו יום ופרנסתו לא נפגעה.

בין יולי לספטמבר טיפל הצוות של עורכי דין ופעילים של פרוייקט הסיוע לפלסטינים (LEAP)* בפניות של מאות עובדים, שחלק גדול מהם הועברו אליו על ידי מען. בכולן הוסרה המניעה. עובדים שהיו חולים או שהו בבידוד נדרשו להביא אישור מהלשכה האזורית של משרד הבריאות הפלסטיני, שמאשר שהעובד אינו חולה. עורכי הדין מסבירים לעובדים שנתקלו במניעה כי מדובר בהליך שבמקרה של קורונה הוא הגיוני, ויש להתייחס אליו בכובד ראש. הרשויות הישראליות קובעות את המניעה לפי נתוני תחלואה באזור, ועובד שרוצה להסיר את המניעה חייב לעבוד בדיקה אישית ולוודא שיצא שלילי. את תוצאות הבדיקה הוא מעביר למת"ק, וזה מחוייב תוך 7 ימים לבטל את המניעה. עורכי הדין יכולים לסייע במקום שבו יש עיכובים ולהביא לזירוז ההליך.

לפי מידע שקיבלנו, הרשויות הישראליות מדרגת ישובים פלסטינים בגדה המערבית בדיוק כמו בישראל, וקובעות באיזה מהן יש הדבקה גדולה (ערים אדומות). כאשר בישראל יש 5,000 נדבקים ביום ובגדה המערבית 800, ברור שמעבר של עובדים פלסטינים לתוך ישראל וחזרה עלול להיות מקור להדבקה בשני הכוונים, ולכן הדרישה לבדיקת קורונה כדי להסיר את המניעה היא הרע במיעוטו. בניגוד למניעה משטרתית וביטחונית שמוטלת על עובדים פעמים רבות באופן שרירותי, יש היגיון רב בשמירה קפדנית על הנהלים בנושא הקורונה.

ארגון העובדים מען פועל בשותפות ותאום עם LEAP במאמץ לסייע לעובדים להתמודד עם המציאות המורכבת שהם עומדים מולה. הדרכה נכונה למי לפנות ואיך לפעול מקצרת הליכים, ומאפשרת להסיר מניעת כניסה, ובכך להבטיח את פרנסת העובד. מאמץ זה משתלב היטב עם פעולת מען לאגד עובדים במקומות עבודה ולהשיג הסכם קיבוצי.

מדובר בעובדים שנכנסים לישראל או לאזורי ההתנחלויות דרך מחסומים יום יום, נתונים למשטר היתרים שרירותי, ונתקלים פעמים רבות בתנאי עבודה קשים. אנו במען מאמינים שהדרך הנכונה להתמודד עם קשיים אלו ועם הניצול במקומות העבודה היא התאגדות ופעולה חוקית ומתואמת להשגת זכויות העובדים. ההצלחות הקטנות במקרים שתוארו לעיל מראות שכשפועלים נכון תוך הכרת המציאות החוקית אפשר להשיג תוצאות.

השירות שנותנים עורכי הדין בפרוייקט LEAP בהסרת המניעה, הן מניעה בטחונית משטרתית או מניעת קורונה, ניתן בשלב הראשוני ללא עלות. בהמשך, עובדים חסרי אמצעים מקבלים שרות גם כאשר אין בידם לשלם.  

* פרוייקט ,LEAP סיוע משפטי לפלסטינים (Legal Aid for Palestinians) הוא יוזמה של משרד עורכי הדין בראשות עו"ד קנת מן, הפועל במסגרת העמותה "מרכז לפיתוח יוזמות שלום ע"ר".

MORE...

תעשייה וענפים אחרים

עובדי ועובדות בית החולים הגריאטרי "הוד עמל" במישור אדומים התאגדו במען בדרישה להעסקה ישירה וחתימה על הסכם קיבוצי

כמחצית מעובדי ועובדות בית החולים הגריאטרי "הוד עמל" במישור אדומים התאגדו בשבוע שעבר במען – איגוד עובדים. רובם תושבי/ות הרשות הפלסטינית, המועסקים בבית החולים למעלה

READ MORE »

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות