אוהבת את המפגשים

אינסאף, בת 32 ואם לשני זאטוטים, עובדת במרכז המבקרים של עמותת סינדיאנת הגליל לסחר הוגן בכפר מנדא. היא הגיעה למרכז ללמוד קליעת סלים במטרה לשפר את הכנסתה, השתלבה בקבוצת למידה מעורבת של נשים יהודיות וערביות, ותוך זמן קצר התחילה ללמד נשים מהכפר ומחוצה לו.

פורסמם בסלונה ב 25.11.2013

אינסאף, בת 32 ואם לשני זאטוטים, עובדת במרכז המבקרים של עמותת סינדיאנת הגליל לסחר הוגן בכפר מנדא. היא הגיעה למרכז ללמוד קליעת סלים במטרה לשפר את הכנסתה, השתלבה בקבוצת למידה מעורבת של נשים יהודיות וערביות, ותוך זמן קצר התחילה ללמד נשים מהכפר ומחוצה לו.

כפר מנדא, ליד צומת המוביל, הוא אחד הכפרים היותר שמרנים באזור, עם אחוזי אבטלה גבוהים, ובמיוחד אצל נשים. במרכז המבקרים מלמדים נשים ערביות ויהודיות קליעת סלים ומלאכת יד, מסייעים להן במכירת המוצרים, מקיימים שיעורי עברית, מארחים קבוצות מבקרים מהארץ ומחו"ל, ומארגנים ביקורים אצל נשים יוצרות בתחומים שונים.

אינסאף עצמה נולדה במשפחה מסורתית. אמה התחתנה בגיל 16 והביאה לעולם 14 ילדים וילדות בהפרשים של שנה או שנתיים (אחד נפטר), וכיום היא בת 60. היא סיימה רק שנת לימודים אחת, אבל למדה את עצמה קרוא וכתוב. כל הילדים והילדות הצטיינו בלימודים, והמורים עודדו אותם להמשיך ללמוד, ולא להסתפק בעשר שנות לימוד שאחריהן מתארסים ומתחתנים. לא כל אחיותיה המשיכו ללמוד, אבל היא היתה כמעט בת הזקונים ועקשנית, והמשיכה.

Yael_Reshef_Hagar
יעל רשף, "הגר", 2012, הדבקת איזולירבנד על קרטון חום. מתוך תערוכת "לחם ושושנים" 8

כדי לממן את לימודיה עבדה אינסאף שנתיים וחצי במתפרת תפרון בסכנין. "זה לא מקובל שבחורה תעבוד מחוץ לכפר" היא אומרת, "אבל היה אוטובוס מאורגן של פועלות מהכפר למתפרה וחזרה, וזה היה סידור מוסכם. גם אחותי עבדה אתי". אחיה עודדו אותה ללמוד וגם סייעו לה כספית – יש לה אח מהנדס, ואח שסיים מתמטיקה באוניברסיטת חיפה, אך עדין לא מצא עבודה. היא למדה מינהל ומחשבים במכללת מר אליאס בעיבלין, ולאחר מכן השלימה לתואר ראשון במכללת ויצו בחיפה. רק כשסיימה ללמוד, בגיל 24 התחתנה.

"גמרתי ללמוד ב-2007, אבל במשך 5 שנים לא הצלחתי למצוא עבודה בכפר. זאת היתה אכזבה עצומה אחרי כל המאמץ שעשיתי וכל התקוות שתליתי בלימודים", היא אומרת. "מבחר העבודות בכפר קטן – אם את אשה את יכולה להיות מורה, גננת, עובדת מועצה או פקידה בבנק / דאר. חלק גדול מהמשרות האלו תפוס על ידי אנשים שמגיעים מחוץ לכפר, ולא מצאתי עבודה קבועה. נאלצתי לעבוד כממלאת מקום כשעתיים בשבוע, כל פעם במקום אחר, תמיד בהתראה קצרה. הרגשתי שנכשלתי. בעלי מסגר, עובד בטבריה, ומרויח לא הרבה יותר משכר מינימום אחרי שמנכים לו את הוצאות הנסיעה. נכנסנו לחובות ולא ראיתי איך אנחנו יוצאים מהם."

מה עם עבודה מחוץ לכפר? "הציעו לי ללמד מינהל בבית ספר מחוץ לכפר, אבל לא היה לי רשיון נהיגה, התחבורה הציבורית דלילה, בעלי לא ראה בעין טובה שאתחיל להסתובב בדרכים, וגם אני נרתעתי. לא מזמן עשיתי רשיון".

אינסאף הגיעה למרכז המבקרים במקרה. כשעמדה בתור לרופא, ראתה אשה עם סל מקסים והתעניינה. "באתי כדי ללמוד לעשות סלים ולהרוויח קצת כסף", היא אומרת, "אבל קבלתי הרבה יותר מזה. קודם כל אני מאוד אוהבת את המפגש עם הנשים היהודיות והמבקרים מחו"ל, שבאמצעותן אני טועמת קצת מטעם העולם הרחב. רכשתי לי ידידות חדשות, הזמנתי אותן אלי לארוחה בתקופת הרמדאן, והן מזמינות אותי אליהן. אני אוהבת לשמוע איך הן חיות ועל מה הן חושבות. הן יותר עצמאיות ופעילות, ויש להן הרבה פחות מגבלות מאתנו.

"לא ידעתי כלום על סחר הוגן ועל עידוד נשים להשתכר, ונפתח לי עולם חדש. לא ידעתי שאוכל ללמד נשים יהודיות, לדבר אתן בחופשיות, וליצור יחסים. בודאי לא האמנתי שאוכל לשוחח באנגלית בפני קבוצות מבקרים מחו"ל. בכלל התפלאתי שיש אנשים מבחוץ שמתעניינים בנו. ידעתי שיש לי פוטנציאל, אבל עד שהגעתי למרכז לא הצלחתי לממש אותו, ולא ידעתי מאין להתחיל. עכשיו הכל מסתדר לי. בעלי טוען שמאז שהגעתי למרכז השתניתי, מצב הרוח שלי השתפר, ופתאום יש לנו המון נושאים לשיחה."

אינסאף חשה שהדור הצעיר של הנשים בכפר התקדם מאוד לעומת הדור של האמהות, הקודם, אבל היא גם מודאגת מהתפשטות התופעה של נישואין מוקדמים אצל נערות ללא מקצוע וללא תעסוקה. "אנחנו הולכים קדימה אבל כשאין תעסוקה ופרנסה, זה כמו ללכת עם הראש בקיר", היא מסכמת.

לאתר של סינדיאנת הגליל ומרכז המבקרים בכפר מנדא

לפייסבוק של סינדיאנת הגליל

* * *

מהי לחם ושושנים?

לחם ושושנים היא תערוכת מכירת אמנות לטובת פרויקט "נשים ועבודה" של ארגון העובדים מען ושל עמותת סינדיאנת הגליל לסחר הוגן.

תערוכת לחם ושושנים תתקיים ביום שישי ה-27 בדצמבר בין השעות 09:00-16:00, וביום שבת ה- 28 בדצמבר בין השעות 09:00 – 22:00, במתחם קסטיאל As Is, רח‘ אלפסי 36 תל אביב-יפו.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לסולידריות בין יהודים וערבים, עובדים ומובטלים, אמנים ופועלות חקלאות. כל ההכנסות מתערוכת "לחם ושושנים" יוקדשו להשמה של נשים ערביות במקומות עבודה, וקידום פעילות כלכלית, חברתית ותרבותית במסגרת פרויקט "נשים ועבודה" שיזם ארגון העובדים מען.

לאתר לחם ושושנים

 

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות